Ce este asigurarea RCA?

Prin lege proprietarii de mijloace de transport auto și moto (inclusiv moped) sunt obligați să încheie o poliță de Asigurare Auto Obligatorie de Răspundere Civilă Auto (RCA) și să achite toate primele de asigurare aferente acestei asigurări.

De ce ai nevoie de asigurarea auto obligatorie RCA?

În cazul unui eveniment soldat cu pagube de orice natură această asigurare auto RCA garantează că persoana pagubită va primi despăgubiri pentru daunele suferite, independent de posibilitățile materiale ale celui ce a produs paguba. Unul din cazurile în care Asiguratorul va refuza plata pagubelor produse este atunci când șoferul a fost sub influența bauturilor alcoolice și/sau a substanțelor stupefiante - așadar ATENȚIE sau când pagubele produse depășesc sumele maxime asigurate.

Trebuie specificat faptul că s-ar putea întâmpla, dintr-o mică neatenție, ca un conducator auto să producă pagube evaluate la o sumă considerabilă, sumă care i-ar afecta considerabil bugetul dacă nu ar fi asigurat cu un RCA. Mai mult, conform legii, dacă nu deții o asigurare auto RCA validă sau nu o menții în valabilitate în mod continuu riști sancțiuni contravenționale cu amendă de la 1000 la 2000 RON precum și reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

Concluzionând, asigurarea auto obligatorie RCA este în interesul terțului păgubit dar foarte important și pentru cel ce a produs o pagubă.

De aceea îți recomandăm sa închei asigurarea auto RCA la un asigurator serios care acordă atenție deosebită fiecărui caz.

Cartea Verde

Cartea Verde este asigurarea de răspundere civilă auto în afara teritoriului României. Asigurarea auto Carte Verde acoperă pagubele produse terților pe teritoriul altor țări.

La achiziționarea unei polițe RCA primești și Cartea Verde care iți permite să circuli asigurat cel puțin în țările Uniunii Europene precum și în Elveția, Norvegia, Islanda sau Croația. Unii asiguratori oferă acoperire și în alte state precum Turcia.

Indicativele țărilor în care asigurarea auto Cartea Verde nu este valabilă sunt barate. Pentru a putea circula în aceste state trebuie încheiată o asigurare suplimentară Carte Verde cu valabilitate de la 15 zile în sus.

Primele pentru asigurarea auto Carte Verde sunt la fel la toate societățile de asigurări și se achită integral și anticipat.

Nu se efectuează inspecție de risc.

Bonus - Malus

Începand cu 1 ianuarie 2010, asiguratorii aplică sistemul bonus-malus la tarifele stabilite pentru vehiculele aparținând persoanelor fizice sau care sunt în leasing cu utilizator persoana fizică.

Prin acest sistem, șoferii care nu au provocat accidente beneficiază de o reducere a prețului poliței RCA (BONUS), în timp ce acei șoferi care au provocat accidente vor plăti tarife majorate (MALUS).

Pentru stabilirea clasei BONUS-MALUS se ține cont de istoricul asiguratului pe ultimii 7 ani, dar nu dinainte de 2009.

Legea reglementează existența a 14 clase de bonus. Pentru fiecare an fără daune se acordă două clase de bonus, iar bonusul maxim acordat este de 50%. Rezultă că, dacă timp de șapte ani un asigurat nu a produs daune care să fie despăgubite în baza poliței RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%.

La aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoana fizică sunt luate în calcul evenimentele pentru care a fost platită cel puțin o daună, în temeiul asigurării RCA deținută de acesta. Într-o astfel de situație, malus-ul se aplică indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii evenimentului, precum și indiferent de modul de rezolvare al accidentului (prin proces verbal întocmit de poliție sau prin constatare amiabilă).

Clauza de malus (majorarea primei) se aplică în funcție de numărul de daune produse și plătite, putând ajunge până la 200%.

Normele legale prevăd ca în situația în care un asigurat deține mai multe vehicule, sistemul bonus-malus să se aplice distinct pentru fiecare vehicul. Totuși, în cazul înstrăinării sau radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un alt vehicul dobandit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

RCA prin Internet

Poți dar mai ales trebuie să comanzi o asigurare auto sau moto RCA online simplu și repede!

Pornind de la ritmul rapid în care a crescut de la an la an numărul comenzilor prin Internet al polițelor de asigurare auto si ca urmare a măririi numărului de utilizatori din mediul online împreună cu încrederea crescută în metodele de plată online trebuie să știi că azi cea mai bună ofertă RCA e pe Internet.

Alegând serviciile noastre, prin completarea unui singur formular, aflii gratuit și în timp real toate tarifele disponibile pentru asigurarea auto RCA. Nu uita că nu întotdeauna cel mai ieftin este și cel mai bun!

În cazul în care optezi pentru plata online o copie a poliței RCA o vei primi pe email astfel încât se poate face dovada calității de asigurat până la primirea asigurării. Orice asigurare auto cumpărată prin Internet este livrată gratuit în România prin intermediul unui curier rapid.

În caz de accident...

Acum știi de ce este obligatorie asigurarea auto RCA dar trebuie să mai știi ce ai de făcut în cazul unui eveniment rutier.

Este foarte important să notezi detalii despre locul și cauzele accidentului deoarece în acest fel vei avea cât mai multe informații care te vor ajuta ulterior.

Notează:

 • Locul, data, ora și detaliile relevante (strada și numărul, dacă evenimentul a avut loc în localitate sau Km bornei de pe șosea - în cazul în care accidentul s-a petrecut în afara localității);
 • Numerele de înmatriculare ale mașinilor implicate în accident;
 • Numele șoferilor implicați în accident precum și numele martorilor;
 • Poți poza sau filma detalii relevante despre eveniment;
 • Seria și numărul asigurării auto RCA sau Cartea Verde (daca celălalt vehicul este înmatriculat în străinătate) emise pentru vehiculul implicat în accident;
 • În cazul în care sunt mai mulți șoferi implicați și aceștia părăsesc locul faptei sau refuză să se prezinte la Poliție sau Asigurator în vederea declarării evenimentului reține cât mai multe informații despre mașina lor (tip, marcă, număr) precum și despre persoanele care îi insoțesc. În funcție de situație nu uita să apelezi numărul unic de urgență 112!

După producerea accidentului, în funcție de gravitatea cazului, trebuie să dai o declarație la Asigurator, completând formularul de constatare amiabilă de accident sau la Poliție în legătură cu evenimentul produs.

Începând cu 1 iulie 2009, conducătorii de vehicule implicați în accidente ușoare (fără vătămări corporale sau daune materiale considerabile) au posibilitatea unei proceduri alternative de constatare a daunelor suferite, fără a mai fi nevoiți să apeleze la constatarea făcută de reprezentanții Poliției Rutiere.

!!!! Descarcă aici Formularul de Constatare amiabilă de accident (format PDF) !!!

Pentru accidente petrecute pe teritoriul României poți recurge la Constatarea amiabilă indiferent de locul producerii accidentului: drumuri publice, drumuri închise circulației publice, etc. doar dacă în accident au fost implicate doar două autovehicule și dacă din accident au rezultat doar pagube la cele două autovehicule.

Această procedură este opțională și oferă conducătorilor auto posibilitatea de a completa împreună și de a depune, ulterior, la companiile de asigurări, un formular tipizat: Formularul de Constatare amiabilă.

Iți amintim că în cazul completării Formularului de constatare amiabilă acest lucru nu reprezintă o recunoaștere a răspunderii conducătorilor auto, ci un cumul de evenimente și fapte ce vor contribui la soluționarea dosarului de daună, formularul permițând asiguratorului să stabilească vinovăția conducătorilor auto implicați în accident precum și pagubele produse.

Trebuie să te prezinți la Poliție sau să suni imediat la numărul unic de urgență 112 atunci când în accident sunt implicate mai mult de două autovehicule și/sau dacă în urma producerii evenimentului au rezultat vătămări corporale sau pagube materiale considerabile.

Companiile de asigurări, de obicei, îți dau posibilitatea alegerii modului în care vrei să-ți repari mașina:

 • La service-urile auto partenere, cu care asiguratorul are contracte de decontare directă, asiguratorul achitând contravaloarea reparației direct către service, mai puțin franșiza (dacă există) prevăzută în contractul de asigurare, care se plătește direct la service-ul partener;
 • La unitatea service preferată de tine, urmând să-ți recuperezi ulterior de la asigurator costurile reparației;
 • In regie proprie dacă alegi să-ți repari singur mașina, asiguratorul urmând să evalueze costul reparației și să-ți ofere contravaloarea acesteia (mai putin franșiza, dacă există). Asiguratorul va acoperi costul reparației, al inlocuirii pieselor sau a autovehiculului, în limita sumei asigurate prevăzute în contractul de asigurare;
 • Totuși e foarte important să întrebi asiguratorul înainte de a alege metoda de reparație preferată!

Documentele necesare când te prezinți la Poliția Rutieră pentru declararea evenimentului în vederea obținerii unui proces verbal și a autorizației de reparație:

 • Permisul de conducere;
 • Cartea de identitate;
 • Copie după asigurarea auto RCA a celuilalt vehicul implicat (dacă e posibil) sau informațiile referitoare la seria, numărul și emitentul acesteia, notate de tine;
 • Asigurarea auto RCA pentru vehiculul tău;
 • Certificatul de înmatriculare a autovehiculului (talonul mașinii);
 • Documentele de transport, conform legilor în vigoare (dacă e cazul);
 • În cazul furtului mai este nevoie și de toate cheile de contact și de toate telecomenzile mașinii.

Documente necesare când te prezinți la asiguratorul unde ai încheiat polița de asigurare auto RCA, în vederea avizării unui accident și obținerii unei autorizații de reparație:

 • Formularul de Constatare amiabila completat de ambii conducători auto (după caz, documentele eliberate de Poliție, Pompieri sau alte instituții care atestă producerea evenimentului);
 • Permisul de conducere al șoferului implicat în accident;
 • Cartea de identitate a persoanei care avizează dauna;
 • Procura notarială de la proprietarul persoană fizică, în cazul în care vehiculul nu-ți aparține sau împuternicire/delegație de la proprietarul persoană juridică;
 • Asigurarea auto RCA valabilă la data evenimentului de la celălalt conducator auto sau, după caz, polița de asigurare RCA auto pentru autovehiculul tău;
 • Certificatul de înmatriculare a autovehiculului (talonul mașinii);

Page 1 of 2